På 1600-talet gjordes mycket för att förse bruket med vattenkraft. Dammkärret skapades och mängder av kanaler och fördämningar gjordes i skogarna, där terrängen var högre, allt i syfte att leda vattnet till Dammkärret. Dammkärret ligger 14 meter högre än Stavsjön och med den fallhöjden kunde många vattenhjul drivas.
Stavsjö Bruksmuseum har märkt ut några ”stigar” med röd/vita snitslar som tar dig fram till fördämningar och grävda / tillmakade* kanaler.
Fördämningarna gjordes för att hindra vattnet att ta andra vägar, och kanalerna som ledde vattnet mot Dammkärret kunde öppnas och stängas vid behov.
* Med tillmakning menas att man spräcker sönder berg genom att elda och sedan med spett och andra verktyg bryta loss delar av berget. Vid sidan av de tillmakade kanalerna ligger det stenskrot som blev resulatet av tillmakningen.

Här är två snitslade stigar markerade
Båda stigarna utgår från ”gamla riksettan”. Startpunkterna är markerade med ett ”P”. Följ röd/vita snitslar.
Slinga nummer 1 går förbi Svartgölens mosse där det finns en damm, vidare mot Rökens kärr där man går utefter en grävd och tillmakad kanal och avslutas med en stor dammanläggning vid Rökens kärr och sedan tillbaka till ”gamla riksettan”.
Slinga nummer 2 tar dig fram till den stora dammen vid Rökens kärr och sedan till kanalen som ledde vattnet från Rökens kärr till Skiren.

På den här kartan finns en snitslad stig
Slingan kan starta vid Göranstorp eller vid Mellankärr. Lätt att parkera vid båda platserna. Följ röd/vita snitslar.
Terrängen här är kanske lite snårig och lite utmanande men har också bitar med mycket vacker skog.
Från Göranstorp tar man sig upp mot Lilla sjön som är den högst beägna vattensamlingen i Kolmården. På vägen passerar man kanalbygge och dammanläggning. Man rundar Lilla sjön och passerar ytterligare en damm innan man tar sig utefter Märrkärret (på vissa kartor även kallad Mårdkärret och även Märdkärret) ner till Mellankärr och tillbaka till Göranstorp. Både Märrkärret och Mellankärret har ju dämts upp och går man vidare mot Handsk-dammen så kan man se att en kanal grävts från Mellankärret och till Handskdammen för att vattnet så småningom skulle kunna nå Dammkärret, vilket var målet för allt arbetet med kanalerna i området.
Strax innan man når Mellankärret från Lilla sjön så passerar man en mycket stor kolbotten, markerad med ett litet x på kartan. En kolbotten är en plats där en kolmila varit anlagd. Just här har nog många kolmilor brunnit.
För att få en lite längre promenad kan man starta från Nunnebanan nära fotbollsplanen (Ventilvallen) och gå stigen norr om Handsk-dammen, då passerar man också den gamla torpgrunden Lygna, markerad med en liten fyrkant på kartan.
God tur!