Galleri

Det här är Stafsjö Bruksmuseum som idag finns i brukets gamla kraftstation. Ångpannan på bilden är tillverkad 1908 och hittades på ett skrotupplag i Köping år 2001. På bilden ses den i renoverat skick framför museets tillbyggnad som blev klar i januari 2003
Här ses de gjutna kanoner som finns till försäljning på museet. Den mindre levereras i den presentkartong den är placerad på.
Jobbarna på Stafsjö Bruk. En interiörbild från gjuteriet i mitten av 1900-talet.
Vy från Slaggudden med före detta Stafsjö Värdshus på andra sidan sjön. På Slaggudden tänds varje vår en valborgs eld. För oss i Stavsjö anses den som den vackraste majbrasan i sörmland. Väl värd ett besök den sista april. Museet håller då extra öppet timmarna innan brasan tänds.
Här är en vy över det centrala Stafsjö Bruk. Till höger ser man Herrgårdsflygeln som ligger kvar på sin ursprungliga plats intill den gamla riksvägen. Bakom träden skymtar den flygel som flyttades i samband med vägbygget 1954. I bakgrunden skymtar de nuvarande verkstadslokalerna.
”Ryssköket” är beläget nära museet och är den enda kvarvarande byggnaden efter ryssarnas härjningar i Stavsjö år 1719. Anledningen till att just detta hus inte brändes ned sägs vara att de ryska officerarna här intog sina måltider och att man därför sparade huset vid sitt återtåg. Under en tid kring 1960 användes huset av Stavsjö Världshus som kafe med våfflor som specialite och kallades då för Våffelstugan. Huset är idag privatägt.
Flygbild från mitten på 1950-talet. Kraftstationen, numera Stavsjö Bruksmuseum, är markerad med en pil. Direktörsbostaden (en av flyglarna till Corps de logi) är flyttad till sin nuvarande plats eftersom den låg i vägen för nya sträckningen av riksettan som syns i förgrunden. Direktörsvillan är huset närmast till vänster om kraftstationen på bilden.